top of page

5+1 πιο σημαντικές εργασίες ανακαίνισης για το Airbnb

Updated: Feb 11, 2019

Το AirBnb έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Παντού ακούς ιστορίες για ανθρώπους που βγάζουν ένα καλό επιπλέον εισόδημα νοικιάζοντας το παλιό σπίτι της γιαγιάς στο κέντρο της Αθήνας ή το εξοχικό στο χωριό. Ακόμα και ξένες εταιρίες επενδύουν στην Αθήνα αγοράζοντας ολόκληρα κτίρια για να τα μετατρέψουν σε "πολυκατοικίες βραχυχρόνιας μίσθωσης". Ο πυρετός του χρυσού Airbnb μας έχει χτυπήσει όλους.


Πριν όμως ρίξεις τις οικονομίες μιας ζωής σε μια λανθασμένη ανακαίνιση, καλό είναι να σκεφτείς πολύ και να μελετήσεις το τι ακριβώς θέλεις να πετύχεις. Αν δεν έχεις μια πανοραμική θέα ή δεν βρίσκεσαι σε εκπληκτική τοποθεσία τότε το μόνο σου πλεονέκτημα είναι η σωστή ανακαίνιση και ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός.


1. Ξεκινάμε από το μπάνιο

Αν δεν έχεις ένα καθαρό και εντυπωσιακό μπάνιο κανένας δεν θα νοιώσει άνετα στο διαμέρισμά σου. Πρώτα πρώτα πετάς τις παλιές λεκάνες και διαλέγεις όμορφα είδη υγιεινής και αξεσουάρ. Μετά αλλάζεις εκείνα τα παλιά λευκά πλακάκια με τους μουχλιασμένους αρμούς ή τα εμαγιέ με τα λουλουδάκια που δεν έχουν καμία θέση σε ένα σύγχρονο ακίνητο. Διαλέγεις μεγάλα πλακάκια για να δώσεις άπλα στον μικρό χώρο και αποφεύγεις τις πολυχρωμίες. Δύο ή τρία χρώματα είναι αρκετά. Μετά τοποθετείς έναν μεγάλο καθρέφτη για να μεγαλώσει κι άλλο ο χώρος και να αντανακλά το φως. Τέλος φροντίζεις ο φωτισμός να είναι αρκετός γιατί δεν υπάρχει τίποτα πιο απογοητευτικό από ένα μισοσκότεινο μπάνιο.

2. Η ασφάλεια είναι το παν

Μετά προχωράς στην ασφάλεια. Ο επισκέπτης δεν γνωρίζει την γειτονιά, δεν έχει την ασφάλεια ενός ξενοδοχείου και πρέπει να νοιώσει άνετα. Βάζεις πόρτα ασφαλείας, αυτόματα ρολά αλουμινίου ώστε να κλείνουν εύκολα χωρίς παλιές μανιβέλες και τελειώνεις με έναν καλό συναγερμό. Έτσι ο επισκέπτης δεν αισθάνεται εκτεθειμένος σε απειλές.


3. Το πάτωμα μετράει

Μπορεί να ακούγεται παράξενο αλλά ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που μετράνε υποσυνείδητα στον επισκέπτη είναι το πάτωμα. Ένα αδιάφορο ξεθωριασμένο πλακάκι που βρήκες φτηνά στο PRAKTIKER, κάνει το διαμέρισμα ψυχρό. Ένα παρδαλό κόκκινο πλακάκι το κάνει φτηνιάρικο. Γι αυτό διάλεξε σωστά. Το ξύλο είναι πάντα η πιο ζεστή επιλογή και δεν είναι απαραίτητο να στοιχίσει πολύ ακριβά. Και φυσικά αποφεύγουμε τα πολλά διαφορετικά πατώματα. Άλλο στο μπάνιο, άλλο στην κουζίνα, άλλο στο σαλόνι, άλλο στα δωμάτια κι άλλο στα μπαλκόνια. Το διαμέρισμα δεν πρέπει να θυμίζει δειγματολόγιο. Ίσα ίσα το να βρει κανείς ξύλο σε χώρους που δεν το συνηθίζει τον κάνει να εντυπωσιαστεί. Και υπάρχουν ένα σωρό ξύλινα πατώματα που δεν έχουν κανένα πρόβλημα να αντέξουν τις υγρασίες του μπάνιου ή της κουζίνας. Μην το φοβάσαι, τόλμησέ το.

4. Ο φωτισμός αναδεικνύει τα πάντα

Κι τώρα που τα έκανες όλα αυτά, σε παρακαλώ μην βάλεις ένα αμπαζούρ στο τραπεζάκι και μια κρεμαστή λάμπα οικονομίας στο κέντρο του σαλονιού. Δώσε μερικά χρήματα ώστε να προσθέσεις κρυφούς φωτισμούς. Ψευτοδόκαρα στο σαλόνι, ψευδοροφές στους διαδρόμους, φωτισμούς στα ντουλάπια της κουζίνας και τις ντουλάπες των δωματίων, dimmers, και πολλά διαφορετικά ανάμματα. Ο φωτισμός δίνει ψυχή σε ένα κατά τα άλλα ψυχρό διαμέρισμα. Μην τσιγγουνευτείς τα λεφτά σου εδώ. Ίσα ίσα δώσε κάτι παραπάνω. Όχι μόνο θα το πάρεις πίσω αλλά θα αυξήσεις και τις κρατήσεις σου γιατί θα μπορέσεις να βγάλεις εκπληκτικές φωτογραφίες του ακινήτου που θα δελεάσουν τους επισκέπτες.
5. Μην ξεχάσεις τον κλιματισμό

Άλλος ζεσταίνεται, άλλος κρυώνει. Άλλος θέλει ξηρό, άλλος υγρό κλίμα. Κι ύστερα είναι και οι παλιές πολυκατοικίες που συχνά δεν πληρώνουν για κεντρική θέρμανση. Φρόντισε λοιπόν να περάσεις σωληνώσεις και να τοποθετήσεις σωστά κλιματιστικά. Κι όχι μόνο στο σαλόνι αλλά και στα υπνοδωμάτια. Η θερμοκρασία και η ατμόσφαιρα είναι το πρώτο πράγμα που θα κατακρίνει ή θα επικροτήσει ένας επισκέπτης στα σχόλια του.

+1. Απευθύνσου στους ειδικούς

Όλα αυτά όμως μην τα κάνεις με τον μπάρμπα Θάνο τον ηλεκτρολόγο που σου σύστησε η γειτόνισσα και τον ξάδερφό σου τον μπογιατζή. Θα γλιτώσεις χρήματα αλλά:

  • θα χάσεις άπειρο χρόνο σε ενασχόληση,

  • θα καθυστερήσει πολύ η υλοποίηση

  • και θα έχεις ένα σωρό κακοτεχνίες

Απευθύνσου σε έμπειρους αρχιτέκτονες και σοβαρές τεχνικές εταιρίες που δεν θα σου υποσχεθούν "ολική ανακαίνιση με 9.999ευρώ".

Στην ARPADOM υλοποιούμε ολικές ανακαινίσεις μέσα σε μία εβδομάδα και μπορούμε να προσαρμόσουμε το κόστος ακριβώς στα μέτρα σου. Αλλά υπάρχουν και ένα σωρό άλλες σοβαρές εταιρίες που μπορούν να σου δώσουν λύση και να μετατρέψουν το διαμέρισμά σου σε επένδυση που θα παράγει μόνιμο εισόδημα.

1,375 views0 comments

Comments


bottom of page